Ace Your Advanced Open Water Exam Now: 25 Questions & Mnemonics

Last Updated on June 12, 2021 by Dan

PADI Advanced Open Water Diver Course Outline

The PADI Advanced Open Water course is the next step for most divers who are looking to broaden their diving skills and experience. The course includes a variety of adventures such as deep dives, boat diver, underwater naturalist and other adventure dives that require more skill level than an introductory dive would demand. Participants will also learn how to plan your own Adventure Dive itinerary while learning about risk management in recreational scuba diving and expedition planning techniques. In addition, 15 elective adventure dives can be chosen from either shore or boat options which include Deep Dives, Underwater Naturalistship (only available on courses at certain locations) Boat Diver and many others! All participants must have completed the PADI Open Water Diving Certificate or qualifying certification from another organization with a comparable skill level.

If you are looking for PADI final exam answers you are in the right place. Don’t stress out as this test is designed for an 18-year-old to pass!

If you are looking for 55 PADI Open Water Diver Final Exam Practise Questions, then read this article instead!

25 Practise Q & A

Here are some practice questions and answers to help you along:

Question 1: What are the 4 central dive skills?

Answer: Use the mnemotic [GHSTS] to remember this list!

Good habits
Situational awareness
Task loading
Secondary objectives

Question 2: What are the four basic divisions of gas?

Answer: Use the mnemotic [ORAR] to remember this list!

Outbound
Return
Ascent
Reserve

Question 3: What conditions that can make surfacing undesirable?

Answer: Use the mnemotic [TOCC] to remember this list!
Tech decompression
Overhead environment

Chop
Current

Question 4: What are the 3 SPG [TARget] pressures?

Turn
Ascent
Reserve

Question 5: When demonstrating Environmental Awareness what do you need to note changes in?

Answer:

Changes :
wave /current/ surge
direction
density (water)
visibility
temperature
aquatic life

Question 6: What are your top 3 Buddy safety concerns?

Answer:

Gas (OOT)
Hazards
Thermal

Question 7: What does Task Loading DSC mean?

Answer: Dive 1st
Situation 2nd
Communicate 3rd

Question 8: Having underwater navigation skills reduces?

Answer: Use the mnemotic [CABS] to remember this list!

confusion
anxiety
buddy loss
surface marathons

Question 9: Buddy concerns are usually

Answer: Use the mnemotic [LiCSA] to remember this list!

Location
Communication
Safety

(and Air)

Question 10: What are the ‘Smart BD’ habits to adopt?

Answer: Use the mnemotic [S.M.R.T.B.D habits] to remember this list!

Safety checks
Mask on
Regulator Breathing
Buoyancy
Turn with time
Dive within your limits

Question 11: What should your pre-dive observations be?

Answer: Use the mnemotic [WOoDS habits] to remember this list!

water motion
objects/formations
depth finder
sun direction/ angle

Question 12:How do you set a reciprical course?

Answer:

follow compass on single heading
At turn point, turn bezel 180 degrees
turn until needle is within index marks

Question 13: What are the min and max depths for deep dives?

Minimum: 18 meters/60 feet

Maximum: 40 meters/130ft

Question 14: What are 6 tools useful in deep dives?

Answer: reference line
dive light
first aid kit
emergency oxygen
xtra gas
xtra weights

Question 15: What are some dive computer misconceptions

measure actual nitrogen in body
more reliable than tables
more expensive is safer
fine to push computer limits

Remember that these are false beliefs that divers have that lead to mistakes!

Question 16: What are some gas narcosis symptoms?

rigid in flexible thinking
difficulty concentrating
loss of good judgement
false sense of security
memory loss
lack of concern for tasks or safety
unjustified elation
drowsiness/ intoxicated feeling
anxiety

Question 17: How can you recognise gas narcosis in your buddy?

Answer: Use the mnemotic [ISSTSSF] to remember this list!

inappropriate behavior
short attention span
slowed thinking
trouble understanding signals
stupor
semi-consciousnes
failure to follow dive plan

Question 18: What 3 things that can elevate carbon dioxide?

hard work
overexertion
improper breathing

Question 19: What is decompression sickness (DCS)?

Nitrogen dissolved in tissue comes out of solution faster than the body can eliminate it. Bubbles in tissue.

Question 20: What are your DSC symptoms?

Answer:

pain
numbness/tingling
fatigue
skin itch
dizziness
vertigo

Question 21: What are your buddy’s DSC symptoms?

Answer:

favor arm / leg
paralysis
unconsciousness
staggering
collapse
coughing
blotchy skin

Question 22: What are typical hazards of wreak diving?

Answer: Use the mnemotic [SEAUSS] to remember this list!

Sharp objects
Entanglement
Aquatic life
Unstable structure
Surge pockets
Suction

Question 23: What are the steps of a Buoyancy weight check?

Relax in vertical Position
Deflated BCD
Float at eye level
Sync as you exhale

Question 24:

Question 25: